Saint Vincent és a Grenadine-szigetek labdarúgása

Vincy Heat

Vincy Heat

40 évesen is nélkülözhetetlen Trinidadon: Kendall Velox

2011. szeptember 27. - Latz von W.

velox.jpgFolytatjuk Saint Vincent és a Grenadine-szigetek legjobb játékosairól szóló sorozatunkat, melyben ezúttal a több mint 100 válogatottsággal büszkélkedő Kendall Veloxot mutatjuk be.

Kendall Velox 1971. augusztus 18-án született az ország fővárosában, Kingstownban. Itt is kezdett el focizni: az 1992 és 1996 között a GMA Kingstown Frenches FC nevű csapatban eltöltött négy év alatt lett jegyzett focista.

A fiatal csatár tehetségére hamar felfigyeltek, hiszen az akkor 21 éves Velox már 1992-ben bemutatkozhatott hazája válogatottjában, ahonnan aztán majdnem két évtizeden keresztül kirobbanthatatlan volt.

A válogatott csapattal 1995-ben történelmi sikert aratva ezüstérmet hozott el a Karibi Kupáról. A tornán három gólt lőtt: a csoportmérkőzések során kétszer köszönt be Francia Guyanának, egyszer pedig (tizenegyesből) Antigua és Barbudának.

Talán a szenzációs eredménynek is köszönhetően 1996-ban a trinidadi profi ligába igazolhatott, a Caledonia AIA együttesébe. 1997 szeptemberében válogatott csapattársa, Rodney Jack beajánlotta őt Kevin Hodgesnál, a Torquay United menedzserénél, így próbajátékra mehetett az angol csapathoz. A próbajátékon sajnos nem felelt meg, ezért visszatért Trinidadra.

1999-ben egy évre a Joe Public játékosa lett, majd ismét a Caledonia AIA színeiben folytatta trinidadi karrierjét. 2000 novemberében nem várt helyre szegődhetett légiósnak: a libanoni (!) Al-Nejmeh szerződtette. Ha hihetünk a forrásoknak, akkor Libanonban 14 mérkőzést játszott és 3 gólt szerzett.

julian_de_guzman_kendall_velox.jpg

Egy év múlva a Közel-Keletről visszatérve másodszor is a Joe Publichoz került, aztán 2003-ban a North East Stars focistája lett. Itt végre gyökeret eresztett, és egy amúgy rendkívűl sikeres kétéves kitérőt leszámítva (a 2008-2009 közötti periódust harmadszor is a Caledonia AIA játékosaként töltötte el, és ontotta a gólokat: 36 meccsen 20-at rámolt az ellenfelek kapujába) egészen mostanáig a Sangre Grande-i klubot erősítette. Igaz, a korosodó támadó közben egy sorral hátrébb került és az utóbbi pár évben már inkább középpályást játszott.

Ez persze nem jelenti azt, hogy elfelejtett volna gólt lőni, sőt! 2006. szeptember 29-én valószínűleg élete egyik legnagyobb és legfontosabb gólját lőtte Jamaica hálójába, a 2007-es Karibi Kupa selejtezőinek első körében.

A vincentiek 2:1-es győzelme akkor azt jelentette, hogy az egyik nagy esélyesnek kikiáltott Jamaica idejekorán búcsúzhatott a tornától, a Vincy Heat viszont utazhatott Barbadosra, ahol végül sikerült kivívnia a kupán való szereplést.

Hogy Velox még 40 évesen is milyen fontos tagja a North East Starsnak, azt legjobban az mutatja, hogy tavaly visszavonult, ám sikerült visszahívni a nyugdíjból és meggyőzni őt a folytatásról, az elmúlt szezon végén pedig Fair Play-díjat kapott klubjától. Idén júniusban úgy tűnt, hogy fiatalítás címén megköszönik szolgálatait és elengedik a klubtól, aztán meggondolták magukat és szeptember 10-én, a 2011/12-es trinidadi bajnokság nyitófordulójában mégis ott volt a Stars kezdőcsapatában. Lehet, hogy jövőre 41 évesen is viszontlátjuk?

Akár igen, akár nem, egy biztos: Kendall Velox egyértelműen hazája labdarúgásának egyik legkiemelkedőbb alakja, élő legendája. Az 1994-es, az 1998-as, a 2002-es, a 2006-os és a 2010-es világbajnokságok selejtezőit is végigharcolva, 1995-ben karibi kupa ezüstérmet szerezve, 113 válogatott mérkőzéssel a háta mögött elégedetten akaszthatja majd szögre a stoplis cipőt, ha egyszer úgy dönt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vincyheat.blog.hu/api/trackback/id/tr778258864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása