Saint Vincent és a Grenadine-szigetek labdarúgása

Vincy Heat

Vincy Heat

Krikett Saint Vincenten és a Grenadine-szigeteken

2012. szeptember 19. - Latz von W.

Cuffy akcióbanFutballon túl is van sportélet Saint Vincenten: a Karib-szigetek egyik legnépszerűbb sportágát, a krikettet természetesen itt is művelik. A nagyszerű és itthon hiánypótlónak számító Krikettblog szerzőjének, Sledgernek hála, betekintést nyerhetünk a szigetek krikettéletébe. Következzék tehát a blog történetének első vendégposztja, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk!

Cuffy akcióbanFutballon túl is van sportélet Saint Vincenten: a Karib-szigetek egyik legnépszerűbb sportágát, a krikettet természetesen itt is művelik. A nagyszerű és itthon hiánypótlónak számító Krikettblog szerzőjének, Sledgernek hála, betekintést nyerhetünk a szigetek krikettéletébe. Következzék tehát a blog történetének első vendégposztja, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk!

Aki a Vincy Heat blogra látogat, gondolom tisztában van vele, hogy a szigetek a Karib-térségben helyezkednek el, ezért elengedhetetlen, hogy először a West Indies krikettéletét nézzük át futólag. A Karib-szigetek latin ajkú államaiban a baseball dominál, az angol ajkúakban pedig a krikett. A West Indies krikett értelemben az angol gyarmatbirodalom karibi államainak összességét jelenti. Ezen államok többsége manapság már önállósodott, de a krikett világa erről nem vesz tudomást, a térséget a világversenyeken a West Indies képviseli. Olyan ez, mintha az EU-nak egy futballcsapata lenne. A West Indies név 15 csapatot takar: Antigua és Barbuda, Barbados, Dominikai Közösség, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago (ők már ízlelgetik a függetlenség édes ízét), Anguilla, Montserrat, Brit Virgin-szigetek (továbbra is Nagy-Britannia fennhatósága alá tartoznak), Amerikai Virgin-szigetek (USA külbirtoka), Sint Maarten (Hollandia külbirtoka).A West Indies lobogójaA nagy olvasztótégelyben vannak dominánsabb nemzetek és vannak kevésbé dominánsak. Sajnos Saint Vincent az utóbbi kategóriába esik. Önállóan olyan csapat, hogy Saint Vincent és a Grenadine-szigetek csak korlátozottan létezik. Saint Vincent és a Grenadine-szigetek néven önállóan csak Twenty20 és List A (az ODI megfelelője a nemzeti bajnokságban) kategóriás krikett bajnokságban indulnak. Legutoljára List A-ra 2002-2003-ban volt példa. 2006-ban és 2008-ban a Stanford Twenty20 kupában mérték össze az erejüket a térség többi csapatával. Mindkét kiírásban a negyeddöntőig jutottak. 2006-ban az Amerikai Virgin-szigetek csapatát múlták felül, majd kiestek Grenada ellen. 2008-ban Sint Maartent verték meg, majd a későbbi győztes Trinidad és Tobago búcsúztatta őket. A kupa névadó szponzora Allen Stanford, texasi milliomos volt. Stanford manapság 110 éves börtönbüntetését tölti, mert az USA történetének egyik legnagyobb pilótajátéka fűződött a nevéhez.

A Windward Islands zászlajaHa keressük a vincy játékosokat, akkor újabb – amolyan krikettes – komplikációkhoz érkezünk. Nem szeretnék belemenni a krikett struktúrájának mélyebb elemzésébe, ezért fogadjuk el hosszabb magyarázat nélkül az „első osztályú krikett” kifejezést. Leegyszerűsítve krikettben az „első osztályú” a legalább háromnapos meccseket jelenti. Szóval a karibi első osztályú bajnokságban hét csapat verseng egymással: Jamaica, Barbados, Trinidad és Tobago, Guyana, Windward Islands (Szél felőli szigetek), Combined Campuses and Colleges, és a Leeward Islands (Szélcsendes-szigetek). Na és hová álljanak Saint Vincent és a Grenadine-szigetek krikettjátékosai? Saint Vincent és a Grenadine-szigetek egyik tagja a Windward Islands krikettcsapatának. Ők sajnos a legkevésbé eredményesek az eredeti 6 első csapat közül (a Combined Campuses and Colleges csak később csatlakozott), bajnoki címet eddig nem sikerült szerezniük. A 18 fős keretbe az idei szezonban 5 játékost adott SVG.

Miles Bascombe (CCC)A szigetekről két játékos szerepelt a Combined Campuses and Colleges csapatában: Miles Bascombe és Romel Currency. Na, de mi is ez a CCC? Az utóbbi évtizedben a West Indies krikettje eléggé visszaesett, párhuzamosan azzal, hogy a Karib-térség egyre inkább amerikai jelleget ölt, mintsem gyarmatit. Vagyis a fiatalok inkább elmennek futni és amerikaifocizni, mint krikettezni. Öt évvel ezelőtt indítottak egy átfogó utánpótlásképző programot a Univerity of West Indies égisze alatt. Tulajdonképpen összegyűjtik a tehetséges fiatalokat, akik öszöndíjat kapnak és kriketteznek. A CCC-ben lehetőséget kapnak, hogy első osztályú krikettet játsszanak. Egyelőre főleg barbadosiak vannak a csapatban. Arról sajnos nem tudok beszámolni, hogy a vincentiek mély nyomot hagytak volna az idei bajnokságban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne lenne krikettélet a szigeteken. A Vincy Heat önállóan indul a Windward Islands krikettligájában, ez nagyjából az NB2/NB3-nak felel meg.

Winston Walter DaviesA múlt nevesebb játékosai közül kettőt emelnék ki. Winston Walter Davies az a játékos, akit karrierjének csúcsán minden válogatott tárt karokkal várt volna, de pechjére abban a korszakban játszott, amikor a West Indies aranycsapata regnált. Akkoriban igazi világklasszisokat kellett volna kiszorítania a csapatból. Pályatársait – Malcolm Marshall, Michael Holding, Joel Gardner, Andre Roberts, Colin Croft – a krikett történetének legjobb dobói között tartják nyilván. Komoly tehetségről árulkodik, hogy ilyen konkurencia mellett is 15-ször szerepelt teszt meccsen, illetve tagja volt az 1983-ban világbajnoki ezüstérmes csapatnak. A Vb-n Ausztrália ellen világklasszis teljesítményt nyújtott, az ellenfél 7 játékosát is kiejtette. A jó teljesítmény ellenére nem tudott kivívni állandó helyet a csapatban. Mindezek ellenére ő Saint Vincent és a Grenadine-szigetek valaha volt legjobb krikettjátékosa.
Cameron CuffyCameron Cuffy a közelmúlt kiemelkedő játékosa. A kilencvenes években jó esélye volt, hogy biztos helye legyen a West Indies válogatottjában, de nem teszt meccseken nem tudott kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtani, ezért csak 15 meccs jutott neki a királykategóriában. Mindenesetre szép emlékeket őrizhet az India elleni meccsekről, hiszen háromszor is kidobta Sachin Tendulkart, aki a jelenkor legnagyobb klasszisa. Cuffy mindezek ellenére büszke lehet az ODI meccseken nyújtott teljesítményére, az egynapos verzióban többször is a meccs emberének választották.

Ami a jelent illeti, bizakodásra adhat okot, hogy van egy Sunil Ambris névre hallgató fiatal tehetség, aki stabil tagja az U19-es válogatottnak, Delorn Johnson pedig a West Indies „B” keretének tagja, nyáron nagy formában játszott, de az első csapatba még nem fér be. Johnsonon kívül még Miles Bascombe játszik a „B” válogatottban. Tavaly kapott egy Twenty20 meccset a nagyok között. Mivel Chris Gayle visszakerült a csapatba, a nyitó pozíció egyikét megszerezni elég komoly kihívás, hiszen Gayle a legjobb Twenty20 ütőjátékos, szegény Bascombe pedig éppen Gayle posztján játszik. Azonban könnyen elképzelhető, hogy hamarosan újra lesz a szigetekről érkező játékosa a West Indies válogatottjának.

A bejegyzés trackback címe:

https://vincyheat.blog.hu/api/trackback/id/tr228258898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása