Saint Vincent és a Grenadine-szigetek labdarúgása

Vincy Heat

Vincy Heat

Tizenkét év után felélesztett torna, fejlődő futball

2013. május 13. - Puresz

Habár 2013-ban túl nagy megerőltetésnek nincs kitéve a csapat, mégis történt néhány említésre méltó esemény, sőt több hónap kihagyás után újra pályára lépett a válogatott, mégpedig a tizenkét év után újra életre hívott Windward Islands Tournamenten, melyről természetesen megemlékezünk mostani írásunkban, de beszámolunk egyéb érdekes hírekről is.

Habár 2013-ban túl nagy megerőltetésnek nincs kitéve a csapat, mégis történt néhány említésre méltó esemény, sőt több hónap kihagyás után újra pályára lépett a válogatott, mégpedig a tizenkét év után újra életre hívott Windward Islands Tournamenten, melyről természetesen megemlékezünk mostani írásunkban, de beszámolunk egyéb érdekes hírekről is.

Kezdjük azonban a rövidhírekkel, melyek között elsőként egy kevésbé örömteli hírről számolhatunk be: a legfrissebb FIFA-világranglistán Saint Vincent csúszott vissza a leginkább. A 10 helynyi rontás jelenleg a 131. helyre elég összetettben, és 20. pozícióra a CONCACAF-zónában.

Sebaj, a ranglista változik, a pozitív változások pedig már elindultak a szigeteken, melyről Venold Coombs is beszélt a The Vincentiannek. A Labdarúgó Szövetség elnöke az interjúban kifejtette: fontos számára a futball népszerűsítése, mindkét nem és az összes korosztály körében. Ahhoz azonban, hogy a futball fejlődjön, a sportkomplexumokat is mindenképpen fejleszteni kell, hogy az egyre népszerűbb sportágban jó körülmények fogadják a jövő tehetségeit. Coombs személye és hozzáértése megkérdőjelezhetetlen, hiszen volt válogatottról beszélünk. Játékosmúltját azonban elhalványítja az a lehengerlő tenni akarás, amivel az elnök a dolgát végzi. Legutóbbi két intézkedéseként például (több szövetséggel együtt) feltámasztotta a bevezetőben már említett, azóta le is játszott Szél felőli szigetek Tornáját, valamint több helyszínen is beindította a Fűmag-programot, mellyel a pályák állapotán javítanak, és mellyel a FIFA-hoz is fordult segítségért. Valljuk be, a lenti képet látván a FIFA jó helyre küldte a pénzt.

Trust me, I'm an engineer!

Miközben az ország labdarúgását Coombs úr igyekszik fejleszteni, addig Cornelius Stewart karrierje is felfelé ível. A tehetséges fiatal futballista a tél óta már Európában keresi kenyerét, a finn másodosztályú Oulun Palloseura csapatánál. A támadó mind a felkészülési, mind pedig az eddig eltelt három bajnokin jó benyomást tett a vezetőségre, miután remek formát nyújtva első gólpasszát már meg is szerezte új csapatában.

Idén is megrendezték a roppant szép névvel bíró Hairoun Beer National Intercommunity Senior Men'’s Football Championship nevezetű eseményt, melyet 2013-ban is a tavalyi bajnok Barrouallie nyert meg egy remek döntőben. A rendes játékidő 0-0-val végződött a South Leeward elleni összecsapáson, hogy aztán a hosszabbításban végül 2-1-re felülkerekedjen a címvédő.

A rövidhírek után pedig jöjjön a Windward Islands Tournament rövid összefoglalója. A tornát legutóbb 2001-ben rendezték meg a Szél felőli szigetek országai. Ebbe a csoportba tartozik a Dominikai Közösség, Grenada, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Saint Lucia, valamint Martinique is, ám utóbbi nem vett részt a kupán. A torna feltámasztásának ötlete dominikai fejekből pattant ki, Saint Vincent pedig rögtön támogatta az ötletet, sőt felajánlotta a torna lebonyolításával járó feladatokat is, vállalva a házigazda szerepét. Nem kellett sokáig várni a pozitív visszajelzésekre Saint Lucia és Grenada részéről sem, hiszen a négy csapat közül már egyik sem érdekelt az Arany-kupában vagy a VB-selejtezőkben, így a torna remek játéklehetőséget nyújthatott a tétmeccsek nélküli időszakra.

Minden a tervek szerint alakult egészen április 19-ig, amikor két nappal a kezdés előtt a dominikaiak éppen induláshoz készülődtek. Miközben azonban a csapat nagyobbik része már a dominikai reptéren volt, Kurt Hector vezetőedző, valamint a válogatott védője, Noran Jno Hope az odaúton életét vesztette egy autóbalesetben. Dominika az eset után azonnal visszalépett a megmérettetéstől, és habár felmerült a torna törlése is, a csapatok végül a megrendezés mellett döntöttek, Dominika helyét pedig Saint Vincent ligaválogatottja vette át.

A nyitómeccsen az Elnök tizenegye névre keresztelt ligaválogatott 2-1-re legyőzte Grenadát, mialatt az "A" csapat 2-0-ás vereséget szenvedett Saint Luciától. Vegyes érzelmekkel kezdődött a második kör, melynek első meccsén a két vincenti gárda csapott össze. A "nagyok" végül 2-0-ra megnyerték a presztízsmeccset, McDowall valamint Solomon góljával. A nap másik meccsén a Vincy Heat számára kedvező eredmény született, hiszen Grenada 2-1-re elverte Saint Luciát, melynek következtében a tabellán négy 3 pontos csapatot láthattunk.

Az utolsó forduló előtt tehát a lelkes publikum akár kettős vincenti győzelemben is reménykedhetett, melyből azonban végül semmi sem lett. Az Elnök tizenegye ugyanis hiába szerezte meg már a 2. percben a vezetést Saint Lucia ellen, a vendégek negyedóra múlva már megfordították a meccset, mellyel egyben a végeredményt is kialakították. Nem sikerült jobban az "A" csapatnak sem a befejezés. Cornelius Huggins tanítványai egy 76. percben esett góllal szintén kikaptak, így egyedül a ligaválogatottat megelőzve harmadik helyen végeztek, a tornát pedig Grenada nyerte.

12 éve Saint Vincent a döntőben kapott ki Grenadától, most mindössze egy harmadik (és egy negyedik) helyre futotta. A torna azonban korántsem csalódás, hiszen csapatunkban finnországi elfoglaltságai miatt nem léphetett pályára Cornelius Stewart sem, valamint Huggins mester egy rendkívül fiatal csapatot (az átlagéletkor mindössze 23 év volt) küldött a tornára, mely így sem vallott szégyent, míg a ligaválogatott remek eredményeket tudhat magáénak, és könnyen elképzelhető, hogy közülük néhányan az "A" csapatban találhatják majd magukat az elkövetkező meccseken.

A bejegyzés trackback címe:

https://vincyheat.blog.hu/api/trackback/id/tr858258922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása