Saint Vincent és a Grenadine-szigetek labdarúgása

Vincy Heat

Vincy Heat

Visszapillantó: vb-selejtezők a CONCACAF-zónában, második kör

2011. december 23. - Latz von W.

Mindössze négy olyan karibi labdarúgó-válogatott van, amelynek valaha sikerült kijutnia világbajnokságra. Ezek közül kettő már biztosan nem lehet ott 2014-ben Brazíliában. Míg ezen nemzetek csillaga leáldozott, addig másoké történelmi magasságokba emelkedett. Megint mások hozták a tőlük elvárt kötelezőt, s olyanok is akadtak, akik számára már a tisztes helytállás is nagy eredménynek számított. Visszatekintünk a CONCACAF-zóna világbajnoki selejtezőinek második körére.

Először is, aki nincs tisztában a térség selejtezőinek lebonyolítási rendszerével, annak ajánljuk, hogy fussa át ezt a korábbi írásunkat, melyben közérthetően elmagyaráztuk a dolgot. Nem olyan ördöngős egyébként... És akkor vágjunk bele!

Mindössze négy olyan karibi labdarúgó-válogatott van, amelynek valaha sikerült kijutnia világbajnokságra. Ezek közül kettő már biztosan nem lehet ott 2014-ben Brazíliában. Míg ezen nemzetek csillaga leáldozott, addig másoké történelmi magasságokba emelkedett. Megint mások hozták a tőlük elvárt kötelezőt, s olyanok is akadtak, akik számára már a tisztes helytállás is nagy eredménynek számított. Visszatekintünk a CONCACAF-zóna világbajnoki selejtezőinek második körére.

Először is, aki nincs tisztában a térség selejtezőinek lebonyolítási rendszerével, annak ajánljuk, hogy fussa át ezt a korábbi írásunkat, melyben közérthetően elmagyaráztuk a dolgot. Nem olyan ördöngős egyébként... És akkor vágjunk bele!

A meglepetések

Haiti egyike annak a négy karibi válogatottnak, amely már kijutott világbajnokságra (a másik három: Trinidad és Tobago, Jamaica, Kuba), 2007-ben a Karib-térség királyaivá koronázták őket, ezenkívül pedig majdnem tízmillió fős lakossága van, amiből azért össze lehet válogatni egy ütőképes csapatot. Mégsem ők, hanem az apró, megközelítőleg 89 ezer ember által lakott Antigua és Barbuda válogatottja lett az F-csoport győztese. A sorsdöntő utolsó előtti játéknapon az addig hibátlanul szereplő Antigua és Barbuda-i csapat a szigetek fővárosában, St. John'sban, egy krikettstadionban fogadta a Curaçao ellen botló, így két pontos hátrányba került Haitit. Az 5000 fanatikus szurkoló előtt lejátszott mérkőzés egyetlen gólját Kerry Skepple szerezte, ezzel nyert Antigua és Barbuda, és az ország sporttörténetének talán legnagyobb sikerét aratva bejutott a következő körbe. Hiába nyert Haiti három nap múlva a visszavágón, az a győzelem már csak szépségtapasz lehetett.

Trinidad és Tobago vesztét szintén az utolsó előtti játéknap hozta el. A november 11-i mindent eldöntő mérkőzés előtt Guyana vezette a B-csoportot 10 ponttal, Trinidad és Tobago 9 ponttal követte őket. Egyik csapat sem volt már hibátlan, mindkét együttes levesébe Bermuda köpött bele korábban: a trinidadiak még október elején kaptak ki Bermudán, néhány nappal később pedig Guyana is csak egy döntetlenre volt képes ellenük. Mint később kiderült, ez a Soca Warriors számára sokba került. Georgetownban ugyanis a sokat fejlődött guyanai válogatott Ricky Shakes és Leon Cort góljaival megverte a trinidadi csapatot. Bombameglepetés: a 2006-ban még vb-n szerepelt Trinidad és Tobago kiesett, Guyana a legjobb 12 között! Az 1982-es spanyolországi világbajnokság kvalifikációs sorozata óta ez az első alkalom, hogy T&T nem jutott el a második csoportkörig.

Csoportról csoportra

A-csoport

Ahogy arra számítani lehetett, El Salvador magabiztosan, pontveszteség nélkül nyerte meg a csoportot a Dominikai Köztársaság, Suriname és a Kajmán-szigetek előtt. Ha Clarence Seedorfra, Ryan Babelre, Jimmy Floyd Hasselbainkre, Edgar Davidsra, Ruud Gullitre, vagy akármelyik másik suriname-i származású világsztárra gondolunk, akkor csalódást kelthet Suriname harmadik helye, főleg annak tudatában, hogy a végül csoportmásodik dominikaiaknak már a selejtezők első körében is jelenésük volt. A Kajmán-szigeteknek jobbára csak a pofozógép szerepe jutott, de egy döntetlent azért sikerült kicsikarniuk Dominika ellen az utolsó játéknapon.

B-csoport

Trinidad és Tobago vesszőfutásáról és Guyana csoportgyőzelméről fentebb már szóltunk. Ami még említést érdemel, az Bermuda szereplése. Az Atlanti-óceán északnyugati részén fekvő brit szigetcsoport válogatottja oda-vissza verte Barbadost, valamint hazai pályán Trinidadot is legyőzte, illetve sikerült pontot rabolnia Guyanától. A sokáig Amerikában profiskodó John Barry Nusum nevével fémjelzett csapat tehát egyáltalán nem vallott szégyent. Rihanna földijei, a barbadosiak ellenben senkit nem tudtak megszorongatni.

C-csoport

A Bahama-szigetek visszalépése után háromcsapatossá vált C-csoportban egyszerűnek tűnt a képlet: a két közép-amerikai ország, Panama és Nicaragua két egymás közötti meccsén fogja eldönteni a továbbjutás kérdését, míg a Dominikai Közösség örülhet, ha megússza négy kisebb gólarányú vereséggel. Így is lett: Panama idegenben 2:1-re, otthon pedig egészen lazán, 5:1-re verte Nicaraguát, s ezzel továbbjutott; a Dominikai Közösség négy vereséggel, rúgott gól nélkül fejezte be szereplését.

D-csoport

Minden a papírformának megfelelően alakult a D-csoportban: Kanada simán végzett a kvartett élén, mögötte Puerto Rico harcolt meg a második helyért St. Kitts és Nevis csapatával, az előselejtezőkben Arubát tizenegyesrúgások után búcsúztató St. Lucia számára pedig már az is nagy eredmény volt, hogy idáig eljutott.

E-csoport

Guatemala kiemelkedett a mezőnyből: majdnem minden mérkőzésén legalább három gólt lőve, mindössze három gólt beszedve, százszázalékos mutatóval nyerte meg a csoportot. Ez nem is keltett különösebb meglepetést, az viszont egészen az utolsó forduló végéig nyílt kérdés maradt, hogy ki fut be a második helyre. Végül a sokáig utolsó helyen szerénykedő Belize jött be másodiknak, elégedettek viszont nem nagyon lehetnek, mert előzetesen sokkal magabiztosabb teljesítményt vártak el a legkisebb közép-amerikai állam válogatottjától. Ami Saint Vincent és a Grenadine-szigetek csapatát illeti, tisztességesen helytállt a generációváltáson áteső Vincy Heat. Egészen az utolsó mérkőzésig volt esélyük odaérni a második helyre, holott sokan inkább a negyedik helyre várták a csapatot, na és persze sikerült megverniük és maguk mögött tartaniuk a szomszédos riválist, Grenadát. Azt a Grenadát, amely viszont csúnyán leszerepelt, hiszen a 2008-as Karibi Kupáról ezüstérmet elhozó, a 2009-es és az idei Arany-kupára is kijutó gárdától joggal várhatott többet az ember.

F-csoport

Egyaránt az F-csoportba kapott besorolást az egész második selejtezőkör legeredményesebb támadósora és legborzalmasabban teljesítő védelme. A meglepetésre csoportelső Antigua és Barbuda 26 gólt rámolt be az ellenfelek hálójába – ez éppen elég okot adhat a következő körben a Wadadli Boyzzal egy csoportba kerülő nagyágyúknak, hogy komolyan vegyék őket. A maga nemében a tökutolsóként végzett Amerikai Virgin-szigetek által beszedett 40 gól is lenyűgöző, magasan a legrosszabb gólkülönbség az övéké az egész zónában. Haiti bukásáról már szóltunk, azonkívül érdemes szólni Curaçao szerepléséről. A Holland-Antillák örökébe lépett válogatottnak ez volt az első selejtezős szereplése és tulajdonképpen sikeresnek mondható sorozaton vannak túl, hiszen a minimális elvárást teljesítették az Amerikai Virgin-szigetek oda-vissza verésével (3:0, 6:1), de a két csoportelsőségért küzdő csapat ellen sem vallottak szégyent (Antigua és Barbuda ellen 2:5-re és 0:1-re, Haiti ellen először 2:4-re kaptak ki, majd 2:2-es döntetlent értek el). Kíváncsian várjuk, hogy mennyit fognak fejlődni a következő évek során.

A következő kör

A CONCACAF-zóna harmadik selejtezőkörében három csoportra osztják a még versenyben lévő tizenkét csapatot. A három csoport első két helyezettje jut az utolsó körbe, ahol kiharcolhatják a 2014-es világbajnokságon való részvételt. A csoportbeosztás:

A-csoport: USA, Jamaica, Guatemala, Antigua és Barbuda
B-csoport: Mexikó, Costa Rica, El Salvador, Guyana
C-csoport: Honduras, Kuba, Panama, Kanada

A harmadik kör küzdelmei 2012 júniusában kezdődnek. Bővebb esélylatolgatásba is valószínűleg akkortájt fogunk belemenni... Aki viszont ellenállhatatlan késztetést érez magában ahhoz, hogy megossza velünk gondolatait, az ne várjon vele addig, kommentálni most is szabad! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vincyheat.blog.hu/api/trackback/id/tr998258876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása